Kerken in Moordrecht

want Hij gelooft in jou!

Meditatie

‘Even over Markus’

Haal Markus op en breng hem met u mee, want hij is voor mij van veel nut voor de ambtelijke bediening. (2 Tim. 4: 11)

Wie is Markus?

Deze weken volgen we in de kerkdiensten het kortste evangelie: Markus. Maar wie had de pen in handen van dit Evangelie? Wie was de man die - door de Geest gedreven zo en zo wilde verhalen van zijn Heiland? Tijd voor een korte kennismaking.

Zijn moeder

Markus is niet zo'n bekende in de Bijbel. Hij is geen discipel, en ook verderop speelt hij geen hoofdrol. Iets komen we te weten in Handelingen 13. Daar staat de zin: ' ... hij ging naar het huis van Maria, de moeder van Johannes, die ook Markus genoemd werd'.

Het gaat hier over Petrus. Hij is gevangen genomen, en wordt op spectaculaire wijze bevrijd door een engel. Via de poort brengt de engel Petrus naar buiten en verdwijnt dan. Maar Petrus lijkt dat bijna niet op te merken, want hij haast zich naar één adres: Het huis van Markus en zijn moeder. Het personeelslid (blijkbaar geen onbemiddelde familie!) Rhodé doet van schrik niet open, maar even later kan Petrus toch naar binnen. Daar zal hij zijn verhaal in geuren en kleuren gedaan hebben. En Markus luistert. Luistert en schrijft.

Zijn ruzie

En dan! Dan is daar een ruzie. Sterker nog, dé ruzie van het Nieuwe Testament. Het speelt zich af tussen Barnabas en Paulus. En het onderwerp? Markus.

Paulus wil op een gegeven moment verder trekken, en oude gemeenten opzoeken. Zijn metgezel Barnabas stelt voor om Markus mee te nemen. Maar Paulus weigert beslist. 'Markus heeft ons eerder in Pamfylië in de steek gelaten, nu hoeft hij ook niet mee!' Barnabas wil echter wel dat Markus mee gaat. En dan lezen we uiterst pijnlijk: 'Er ontstond daarom verbittering, zodat zij uit elkaar gingen ... ' (Hand. 15).

Zijn 'nut'

Gelukkig is dit niet het laatste dat we lezen. Want hoewel de Bijbel nu vooral inzoomt op Paulus' reizen, vangen we af en toe nog een glimp op van Markus. En dan blijkt dat iemand die van vergeving leeft, ook anderen kan vergeven. Want Paulus en Markus hebben de ruzie ergens bijgelegd. Zo zeer zelfs, dat Paulus aan het einde van zijn brief aan Timotheüs schrijft: 'Haal Markus op en breng hem met u mee, want hij is voor mij van veel nut voor de ambtelijke bediening'. Mooi hè? Hij is van veel 'nut'.

Ik denk dat ik weet waarom.

Markus - de zoon, die in het huis van zijn moeder hoorde van de wonderen van de Allerhoogste. Markus - de luisteraar, die zo helder het leven en sterven van de Heiland beschreven heeft.

Markus - de zondaar die van vergeving leefde, en zo anderen kon vergeven.

Markus - de man die zijn mond niet kon houden over: Jezus Christus.

Daarom zegt de Bijbel over Markus. Iemand 'van veel nut'.

Daarom gaat zijn evangelie komende weken open. Tot ons 'nut'!

Ds. P.D. Teeuw

 

Beth-El kerk

Identiteit

De Beth-El gemeente Moordrecht is een Gereformeerde Bondsgemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland en heeft zo een eigen plaats in Moordrecht, naast de andere PKN-gemeente.

Lees meer...

Kerken in Moordrecht

Copyright © 2012. Powered by emjee ICT diensten.