Kerken in Moordrecht

want Hij gelooft in jou!

Meditatie

‘Het lied van de Menorah’

 

Nu we de Menorah deze weken zo’n prominente plek geven, moeten we eigenlijk ook iets weten over het lied van de Menorah. Ik bedoel: Psalm 67.

 

De Heere Jezus noemt de ‘zeven gemeenten’ uit Openbaring stuk voor stuk kandelaren. ‘Het geheimenis is (…): de zeven kandelaren zijn de zeven gemeenten’ (Openb. 2: 20).

Die kandelaar kennen we uit de oude tempel. Daar liep de priester dagelijks rond om de verschillende kandelaren te keuren. Om te zien of de lamp nog brandt. In de tempel van Salomo schijnen wel 10 Menorahs gestaan te hebben.

 

Bijzondere opbouw

Maar… we komen de kandelaar nog een keer tegen. Daar moeten we wel even naar op zoek. We vinden hem in het boek Psalmen, om precies te zijn, de 67e.

Op het eerste gezicht lees je daar over heen. En eigenlijk moet je je Bijbel opslaan om de Menorah

erin te ontdekken. Kijk maar:

- Vers 2: twee regels

- Vers 3: twee regels

- Vers 4: twee regels

- Vers 5: drie regels

- Vers 6: twee regels

- Vers 7: twee regels

- Vers 8: twee regels

Opeens zie je het. Ontvouwt zich daar in dit lied een zevenarmige kandelaar: 3 aan de ene zijde, 3

aan de andere zijde, en in het midden een extra stevige.

 

Correctie

Het mooie is dat dit lied meteen een groot misverstand corrigeert. Want voor we het weten sporen we elkaar aan om lichtdragers te zijn. Om als gemeente een lichtend licht te zijn. Om onze kandelaar niet onder een korenmaat te verbergen.

En hoe goed bedoeld ook, we maken dan wel een fout: Wij ‘maken’ geen licht.

Psalm 67 valt met de deur in huis: ‘God zij ons genadig en zegene ons; Hij doe Zijn aangezicht over ons lichten’ (vers 2). Slechts dankzij het licht van de grote Priester, onze Heere Jezus, kan Beth-El een kandelaar zijn.

 

En dan zingen

Ergens klinkt zelfs dat hoog gegrepen. Wij, een licht? Met ons inktdonkere bestaan waarin zonde en dood zo vaak het laatste woord hebben? Toch zegt de Koning van de kerk: Efeze, Sardis, Pergamus, Beth-El: Jullie zijn een kandelaar.

Omdat Mijn aangezicht over jullie licht.

Klinkt hoog. En toch geloof ik dat het waar is. Om Jezus’ wil. Je vraagt: hoe? Door als verloren mensen ons donkere zondaarsbestaan open te leggen voor de Heere. En dan gaan zingen – het lied van de Menorah.

 

D' algoede God zij ons genadig,

En zegen' ons met overvloed;

Hij doe Zijn aangezicht gestadig

Ons lichten, en Hij zij ons goed.

 

Ds. P.D. Teeuw

Beth-El kerk

Identiteit

De Beth-El gemeente Moordrecht is een Gereformeerde Bondsgemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland en heeft zo een eigen plaats in Moordrecht, naast de andere PKN-gemeente.

Lees meer...

Kerken in Moordrecht

Copyright © 2012. Powered by emjee ICT diensten.